Lecytyna CBD
  • 11 listopada 2019
  • CBD
  • by admin
  • 0
  • 0

Lecytyna – paliwo dla Twojego ciała!

Lecytyna jest dość powszechnym suplementem, który kojarzy się zazwyczaj ze wspomaganiem koncentracji i pamięci. Czym tak naprawdę jest i jakie jest pełne spektrum jej działania?

Substancję tę najpowszechniej pozyskuje się z soi, ale dostępna jest również lecytyna słonecznikowa. Słonecznikowa alternatywa powstała, ponieważ 90% soi, z której wytwarza się m.in. lecytynę, pochodzi z upraw GMO, odbywa się to przy użyciu środków chemicznych, dodatkowo też część osób jest uczulona na soję. Lecytyna słonecznikowa natomiast, tłoczona jest na zimno, bez chemicznego wspomagania.

Właściwości i działanie lecytyny z jednego i drugiego źródła w większości pokrywają się. Jej najpowszechniejszą zaletą jest oddziaływanie na układ nerwowy. W tym zakresie wykazuje niezwykle szerokie korzyści dla zdrowia. Jest to możliwe za sprawą obecności choliny, inozytolu oraz NNKT. Cholina to składnik, który wspomaga tworzenie i ochronę osłonek mielinowych komórek mózgowych, co umożliwia właściwe przewodzenie nerwowe. Cholina bierze też udział w syntezie acetylocholiny (neuroprzekaźnik).

Odpowiedni, utrzymujący się poziom choliny w organizmie, zapewnia sprawną i pojemną pamięć, zapobiega rozwojowi różnego typu demencji, zaburzeń i chorób układu nerwowego (np. stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera) oraz depresji. Drugim, nie mniej cennym składnikiem lecytyny, jest inozytol. Wzmaga on wrażliwość organizmu na serotoninę, co stabilizuje nastrój, poprawia jasność i sprawność umysłową oraz wzmacnia koncentrację. Lecytyna pobudza więc powstawanie nowych komórek mózgowych i połączeń między nimi, czego przejawem jest właśnie poprawa pamięci i funkcji poznawczych, poprawa samopoczucia w stanach depresji, w stanach lękowych (nerwica) i w przebiegu dwubiegunowej choroby afektywnej. Zmniejsza też występowanie urojeń i halucynacji u osób chorych psychicznie.

To jednak nie koniec niezwykłych właściwości lecytyny. Wpływa ona również na obniżanie złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu (HDL), dodatkowo rozrzedza krew. Rozbija cholesterol i tłuszcze z pokarmów, redukując ich odkładanie się wewnątrz ścian naczyń krwionośnych. Zapobiega tym samym powstawaniu złogów miażdżycowych i zakrzepów.

Lecytynę stosuje się także w leczeniu chorób wątroby (regeneruje i odtruwa wątrobę, zapobiega wystąpieniu marskości) i pęcherzyka żółciowego, jak również u pacjentów z problemami układu trawiennego. Działając zdrowotnie na układ trawienny, lecytyna naturalnie wspomaga też proces odchudzania – zapobiega odkładaniu tkanki tłuszczowej, szczególnie w miejscach najbardziej na to narażonych (pośladki, brzuch, uda). Składniki zawarte w lecytynie działają także zbawiennie na różne problemy skórne, takie jak wypryski, egzemy, wszelkie stany zapalne, przesuszenie. Regularnie suplementując lecytynę, możemy podnieść swoją odporność, ponieważ chroni ona organizm przed wirusami i bakteriami wywołującymi infekcje, jednocześnie maksymalizując wchłanianie witamin i zwiększając ich moc.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *